Новости

Јавна расправа

У Скупштини Аутономне покрајине Војводине, јуче је одржана јавна расправа о Предлогу националне стратегије развоја спорта у Републици Србији за период од 2014. до 2018. године. Ово је четврта по реду јавна расправа, коју последњих месеци организује Министарство омладине и спорта како би је продискутовали са еминентним спортским радницима и најпозванијима у овој области. Саму јавну расправу у Новом Саду, којој су присуствовали министар омладине и спорта Вања Удовичић са сарадницима, представници Спортског савеза Војводине, представници Спортског савеза Србије, Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, факултета Универзитета у Новом Саду, чланови градских и општинских већа задужени за спорт и други спортски радници и спортисти, отворила је покрајинска секретарка за спорт и омладину Мариника Тепић.

Ресорна секретарка је у свом уводном обраћању истакла недостатке који су примећени у тексту Предлога стратегије развоја спорта у Републици Србији, а са чиме су се сложили и остали учесници. Она је скренула пажњу на неколико круцијалних питања на које је потребно одговорити у самој Стратегији пре њеног доношења. Прво питање Покрајинске секретарке за спорт и омладину односило се на питање школског спорта, односно зашто у овом документу он није подигнут на ниво јавног здравља већ се може посматрати као рекреативни спорт. Друго питање се односило на то да Стратегија не говори много о начину самог финансирања у спорту. Ресорна секретарка је овом приликом такође скренула пажњу и да је отворено питање централизације финансирања у спорту, односно да би могло да дође до тога да се укине право локалној самоуправи и Аутономној покрајини Војводини на одлучивање када је реч о додели финансијских средстава и да ће ако дође до тога у будућности одлуке о финансирању доносити Министарство омладине и спорта.

Уследила је дебата на којој су се, поред ресорне секретарке и министра за омладину и спорт, Вање Удовичића, обратили и помоћник министра за спорт Драган Атанасов, проф. др Ненад Ђурђевић, члан Радне групе за израду Стратегије, државни секретар Предраг Перуничић, заменик покрајинске секретарке за спорт и омладину Миодраг Јововић, председник Спортског савеза Војводине Дарко Парежанин, директор Покрајинског завода за спорт и медицину спорта др Ненад Сударов, заменик директора Покрајинског завода за спорт и медицину спорта Михаило Милетић, самостални стручни сарадник за школски спорт и спорт за све Бранко Вујовић, самостални стручни сарадник за врхунски спорт др Милорад Докманац, као и професори са новосадског Факултета спорта и физичког васпитања и представници покрајинских гранских савеза.

У оштрој дебати која је трајала пуних пет сати могло се чути доста чињеница на којима би се још доста морало радити како би Предлог националне стратегије развоја спорта у Републици Србији за период од 2014 до 2018. године када уђе у скупштинску процедуру на усвајање био потпун. Представници Министарства омладине и спорта су отклонили неке недоумице током трајања данашње јавне расправе , али остало је још да се сугестије које су данас изнете како од стране струлњака из Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, тако и из Спортског савезаВојводине и професора факултета, уврсте у текст Предлога стратегије развоја спорта у Републици Србији за период 2014 – 2018.

Извор: http://www.vojvodina.gov.rs

Поделите садржај ...