ByPZSIM

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ КРАЉЕВИНИ СРБИЈИ

Синоћ је у Српском народном позоришту у Новом Саду одржана Свечана академија „Присаједињење – други век“ поводом 103 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији.
„25. новембар 1918. године био је истовремено и крај и почетак. Крај зато што је Велика народна скупштина одржана тог дана у Новом Саду била завршни чин вишевековног историјског процеса – уједињења са матицом Србијом, а почетак зато што је тог дана за све који су живели и живе на територији данашње Војводине наступило време слободе, једнакости и просперитета, време које траје и данас“, изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.
На свечаној академији уручена су и покрајинска признања за доприносе важним областима друштвеног живота у АПВ. Председник Мировић уручио је највише признање АП Војводине – Награду „Михајло Пупин“ академику Василију Крестићу.
Покрајинско признање у области културе „Ференц Фехерˮ уручено је Јовану Адамову, председнику Удружења композитора Војводине, док је Покрајинско признање у области образовања „Ђорђе Натошевићˮ додељено професору српског језика и књижевности у Основној школи „Бора Радић“ у Баваништу Душану Симићу.
Покрајинско признање у области привреде „Лазар Дунђерскиˮ припало је компанији „Нектар“ из Бачке Паланке, у области спорта „Момчило Тапавицаˮ атлетичарки Ивани Шпановић, а у области равноправности полова „Милица Томићˮ Миланки Фуртули, председници Удружења „Велико срце“.
Свечаној академији присуствовао је и директор Покрајинског завода за спорт и медицину спорта др Данијел Жупић.

Поделите садржај ...

About the author

PZSIM editor


Наши партнери